Heb jij een leaseauto? Dan moet je voor de Belastingdienst je rittenregistratie bijhouden. Rittenregistratie is onderdeel van je administratie en moet je laten zien als de belastingdienst bij je langs komt. Heb je het niet op orde? Dan kan je een verzuimboete van €500,- tot wel €5200,- verwachten. Op deze kosten zit jij natuurlijk niet te wachten en is makkelijk te voorkomen! Je kan namelijk heel gemakkelijk je ritten registreren. Op deze pagina leggen wij jou uit waar een rittenregistratie uit bestaat en waarom je als ondernemer gebruik wilt maken van een degelijke software. Tot slot introduceren wij twee rittenregistratie aanbieders die de rittenregistratie voor jou uit handen nemen.
Wanneer de belastingdienst bij je aanklopt om je rittenregistratie te zien, willen zij enkele gegevens hebben. Dit zijn de gegevens van de auto die naast de autokenmerken en de periode waarin je de auto hebt gebruikt, het volgende laat zien per rit:
-de datum;
-de begin- en eindstand van de kilometerteller;
-het vertrek- en aankomstadres;
-privérit of een zakelijke rit;
-de privé-omrijkosten als tijdens een rit zowel zakelijk als privé kilometers worden gereden;
-optioneel: als je een alternatieve route hebt gereden, moet je ook die route noteren.
Als je zakelijk least, en er niet privé in rijdt, moet je gebruik maken van rittenregistratie. Je hebt hier verschillende manieren voor zodat jij je administratie altijd op orde hebt. Waarom dat handig is leggen wij per onderdeel uit:
Geen gedoe meer met de Belastingdienst door boekjes die niet, onvolledig of foutief zijn ingevuld. Als jij je rittenregistratie namelijk goed en consistent bijhoudt, heb je als ondernemer een goede verantwoording voor wanneer je de reiskosten doorbelast aan je klanten. Of wanneer dit inclusief de prijs voor diensten aan huis is. Je kan dit het handigste doen door het gebruik van een software.
Een rittenregistratie software kan je eenvoudig downloaden op je telefoon en heb je daarom altijd bij de hand als je gaat rijden. Op deze manier kun je je rit volgen met een gps-tracker. Daarnaast kan je ook aangeven of je de rit zakelijk of privé maakt. Moet je omrijden? Ook dit kan je noteren in een rittenregistratie software, dat wilt de Belastingdienst namelijk ook weten. Let op! Het is belangrijk dat de gps-tracker de rit tot 7 jaar bewaart. Kan de rittenregistratie software dit niet? Zorg dan dat je het ergens anders opslaat.
Wanneer je je auto zakelijk least moet je bijtelling betalen. Behalve als je kunt aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer privé gereden hebt. Als jij nooit over die grens heen gaat, is het veel voordeliger om een rittenregistratie software aan te schaffen. Je bespaart er enorm veel tijd mee én het kan je voordeel opleveren.
Je hebt verschillende software aanbieders die je kan gebruiken als rittenregistratie:
Cartracker is een software die ook verkrijgbaar is als app voor iOS en Android. Ze hebben een ritregistratiesysteem met keurmerk. Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen heeft in samenwerking met de Belastingdienst een keurmerk opgezet. Gebruikers van Cartracker die een ritregistratie systeem laten inbouwen zijn hierdoor verzekerd van een sluitende ritregistratie voor de Belastingdienst.
Wil je het 30 dagen gratis uitproberen? Ga dan voor meer informatie naar deze website!
Bij e-Boekhouden.nl bieden ze een volledig boekhoudpakket aan, met daarbij de rittenregistratie. Het is een online boekhoudprogramma die het volgende aanbiedt:
Je kan met e-Boekhouden.nl gemakkelijk je ritten bijhouden en registreren. Daarna kan je ze ook direct omzetten in een factuur en per e-mail verzenden.
Wil je e-Boekhouden.nl vrijblijvend gratis uitproberen? Bekijk dan deze website!
Een rittenregistratie op het oog, maar nog op zoek naar een leaseauto? Kijk dan hier eens voor alle tips en tricks om als zzp’er een auto te leasen.