Zelfstandig boekhouden met behulp van boekhoud-apps

Ongeveer de helft van de zzp’ers doet hun boekhouding en belastingaangiften zonder externe hulp, zo blijkt uit een onderzoek onder 400 zzp’ers door Boekhouder.nl. Dit komt vooral door de toename van gebruiksvriendelijke boekhoud-apps, volgens de onderzoekers.

Het gebruik van boekhoud-apps

De opkomst van gebruiksvriendelijke digitale boekhoud-apps heeft het leven van veel zzp’ers een stuk eenvoudiger gemaakt. Deze apps automatiseren veel taken die vroeger tijdrovend en complex waren, zoals het maken van facturen en het indienen van btw-aangiften. Dankzij deze tools kunnen zelfstandigen hun administratie efficiënt en accuraat bijhouden zonder uitgebreide boekhoudkundige kennis. De meeste van deze apps bieden intuïtieve interfaces en uitgebreide ondersteuning, wat bijdraagt aan hun populariteit.

Minder hulp nodig bij praktische zaken

Hoewel veel zzp’ers nog steeds een boekhouder inschakelen voor financieel advies, zijn de meeste praktische taken nu eenvoudig zelf te doen. Dit heeft geleid tot een verschuiving in de rol van de boekhouder. Namelijk van een uitvoerder van administratieve taken, naar een adviseur die strategisch meedenkt over de financiële gezondheid van het bedrijf. Het onderzoek laat zien dat bijna driekwart van de zzp’ers zichzelf voldoende kennis van boekhouden toewijst. Dit zelfvertrouwen is grotendeels te danken aan de ondersteunende technologie die hen helpt om de administratieve kant van hun bedrijf te beheren.

Tijdsbesteding aan boekhouding

Uit het onderzoek blijkt verder dat meer dan de helft van de zelfstandigen hooguit een half uur per week besteedt aan hun boekhouding. Dit is een flink verschil vergeleken met een aantal jaren geleden, toen de meeste zzp’ers nog veel meer tijd kwijt waren aan administratieve taken. Bijna een kwart van de respondenten geeft aan maximaal een uur per week aan hun boekhouding te besteden. Slechts één op de tien zzp’ers is het eens met de stelling ‘Ik ben te veel tijd kwijt aan administratief/boekhoudkundig werk’. Dit benadrukt hoe effectief de nieuwe technologieën zijn in het verminderen van de tijd die nodig is voor boekhoudkundige taken.

Financiële zorgen en advies

Ondanks de verbeteringen zijn er nog altijd een hoop financiële zorgen voor veel zzp’ers. Eerdere onderzoeken hebben laten zien dat een kwart van de zzp’ers maandelijks financiële zorgen heeft. Dit kan te maken hebben met de onzekerheid van inkomsten, onvoorziene uitgaven, of gebrek aan een (financiële) planning. Daarom waarschuwen de onderzoekers dat het slim kan zijn om een boekhouder of belastingadviseur in te schakelen. Dit kan vooral handig zijn in complexe financiële en fiscale situaties. Dit geldt bijvoorbeeld voor zzp’ers in de bouwsector, waar de financiële administratie complexer kan zijn door de vele verschillende opdrachtgevers en onderaannemers. Daarnaast kan een goed en passend boekhoudprogramma ook helpen

Sector-specifieke uitdagingen

In sectoren zoals de bouwsector hebben zzp’ers te maken met unieke uitdagingen die een grondige kennis van zowel boekhouding als de specifieke industrie vereisen. Ze werken vaak aan meerdere projecten tegelijk en moeten nauwkeurig bijhouden welke materialen voor welke opdracht worden gebruikt. Ook moeten ze kijken welke kosten aan welke klant worden doorberekend, en hoe ze hun tijd het beste kunnen verdelen. In dergelijke gevallen kan een boekhouder of belastingadviseur niet alleen helpen met de administratieve kant, maar ook strategisch advies geven om de financiële gezondheid van het bedrijf te verbeteren.

Conclusie

Het is duidelijk dat de moderne technologie een grote invloed heeft gehad op de manier waarop zzp’ers hun boekhouding en belastingaangifte beheren. Met de hulp van gebruiksvriendelijke boekhoud-apps zijn veel zelfstandigen in staat om hun administratie efficiënt te beheren, door alle voordelen van de programma’s. Dit heeft niet alleen geleid tot een tijdsbesparing, maar heeft ook het vertrouwen van zzp’ers in hun eigen boekhoudkundige vaardigheden vergroot.

Toch is het belangrijk dat zzp’ers de waarde van professioneel financieel advies niet onderschatten. Vooral in sectoren met ingewikkelde financiële structuren, zoals bijvoorbeeld de bouw. Hier kan het inschakelen van een boekhouder of belastingadviseur handig zijn om financiële stabiliteit te behouden en om strategisch te kunnen groeien. Hoewel de technologie veel heeft vereenvoudigd, blijft persoonlijke expertise een waardevolle bron van ondersteuning en zekerheid voor zelfstandigen.

Boekhoud-apps