De rechten en plichten van een zzp’er

We zien het de laatste jaren steeds meer voorbij komen binnen Nederland, een groei in het aantal zzp’ers. Sterker nog, het aantal zzp’ers is zelfs verdubbeld op de markt. Maar hoe word je nu eigenlijk zelfstandig ondernemer en gaat dit wel zo makkelijk? Je werkt tenslotte niet voor een baas, dus je moet alles zelf regelen en achter dingen aan gaan. Voor beginnende zzp’ers is het daarom belangrijk om te weten wat je rechten zijn.

Toeslagen

De toeslagen verschillen van het aantal inkomen. Of je nu in loondienst bent of een zzp’er, je hebt altijd recht op toeslagen vanuit de overheid. Het enige verschil is dat je als zzp’er zelf goed moet kijken of je hiervoor in aanmerking kan komen. Denk bijvoorbeeld aan een huurtoeslag, zorgtoeslag of een kinderopvangtoeslag. Voor meer informatie over geldzaken kun je terecht bij Rapasso. Neem hier rustig de tijd voor, want het is van belang dat je alle wettelijke toeslagen in dit land begrijpt. Kijk op welke toeslagen je recht hebt en maak hier een afspraak voor. Heb je er een gevonden? Dan kun je deze aanvragen. Sterker nog, dit kan soms wel honderden euro’s per maand schelen. Wie wil dat nu niet?

Een uitkering aanvragen

Dit is iets wat veel mensen niet weten, maar als je het niet lukt als zzp’er om nieuwe opdrachten te ontvangen en hierdoor verlies draait, is er de mogelijkheid om een BBZ-uitkering aan te vragen. Maar hoe doe je dit? Je maakt een afspraak bij de gemeente en zij helpen je graag verder. De uitkering is wel tijdelijk en stopt wanneer je genoeg inkomen hebt om jezelf weer van te voorzien. Er is ook de mogelijkheid om de algemene bijstandswet aan te vragen, maar enkel wanneer je bedrijf failliet gaat. Zwangere vrouwen die tijdelijk niet kunnen werken hebben ook recht op een uitkering en deze is tot 16 weken geldig na de zwangerschap. Het is erg belangrijk dat de aanvraag op tijd verstuurd wordt, namelijk minimaal 3 weken van tevoren.

Het ontslagrecht

Bij zzp’ers kan een ontslagrecht risicovol zijn, want er wordt niet altijd een officiële arbeidsovereenkomst ondertekend. In plaats daarvan wordt er gebruikgemaakt van freelance contracten. Ga daarom altijd zelf goed na wat jouw rechten zijn wanneer het gaat om ontslagbescherming en geloof niet alles wat je hoort. Als je twijfelt na het doorlezen van je contract, raden we je aan een advocaat te raadplegen. Een ontslagbescherming contract voor zzp’ers is enkel geschikt als je het werk ook zelf verricht en dus niet meer dan twee opdrachtgevers.