De 5 tips om niet altijd aan te staan als zzp’er

Als zzp’er bepaal je je eigen ritme, je bent daardoor ook erg flexibel. Vaak maak je ook veel meer uren dan als je als fulltimer in loondienst zou zijn. Je wilt altijd bereikbaar zijn voor je klanten, neemt veel opdrachten aan om lekker geld te kunnen verdienen en tussendoor ben je ook druk met de marketing en administratieve rompslomp die bij het ondernemen komt kijken. Hierdoor draag je veel verschillende petten en kan je het gevoel hebben dat je altijd aan moet staan om goed te kunnen presteren. Maar hoe vind je nu de juiste balans tussen werk en privé? Want naast ondernemer ben je ook nog een mens met een sociaal leven die ook tijd voor zichzelf nodig heeft om op te kunnen laden. Wij geven je graag 5 tips om te voorkomen dat jij het gevoel hebt dat je altijd ‘aan’ staat.

De 5 tips om niet altijd aan te staan als zzp’er

Planning en time management

Maak een gedetailleerde planning van je werkzaamheden en houd je aan realistische deadlines. Door effect je tijd te management verminder je stress en creëer je ruimte voor ontspanning.

Stel duidelijke grenzen

Definieer heldere grenzen tussen werk en privé. Zorg ervoor dat je werktijden duidelijk zijn afgebakend en respecteer deze grenzen. Op die manier voorkom je dat werk constant je persoonlijke leven binnendringt. Je kan flexibele uren ook inplannen, zodat je wel flexibel blijft voor zowel je werk als privéleven.

Neem regelmatig pauzes

Neem regelmatig korte pauzes tijdens je werkdag om even te ontspannen. Ga even naar buiten om te wandelen of lunch buiten de deur met een vriend(in). Dit helpt je om je werkzaamheden productiever op te pakken en voorkomt dat je overweldigd raakt.

Investeer in je gezondheid

Besteed aandacht aan je fysieke en mentale gezondheid. Zorg voor voldoende slaap, eet gezond en maak tijd vrij voor activiteiten waarbij jij kan ontspannen en jou gelukkig maakt. Een gezonde levensstijl draagt bij aan een gebalanceerd en rustiger leven als zzp’er.

Besteed taken uit

Als zzp’er ben je misschien geneigd om alles zelf te doen, maar het is belangrijk om taken waar je geen energie van krijgt uit te besteden als dat mogelijk is. Het uitbesteden van bepaalde taken kan je helpen om de werkdruk te verminderen en meer tijd voor jezelf te creëren.

Besteed je administratie uit

Zoals de laatste tip als zei: besteed taken uit waar je geen energie van krijgt. Wij kunnen ons voorstellen dat het doen van je administratie een taak is die je liever kwijt dan rijk bent. Administratie blijft een vak apart en niet iedere ondernemer is hier even geschikt voor. Je kan dit uitbesteden bij een boekhouder. Wel is het belangrijk altijd goed betrokken te blijven bij de boekhouding, het zijn tenslotte jouw inkomsten. Je kan er daarom ook voor kiezen om je administratie te automatiseren. Er zijn 5 manier om je administratie te automatiseren:

  1. Zorg voor efficiëntie in de klantenadministratie door het te automatiseren. Hierdoor heb je altijd je klantgegevens snel gevonden en bij de hand,
  2. Verstuur automatisch facturen en maak herhalende facturen aan. Door een facturatieprogramma maak je het jezelf een stuk gemakkelijker en betalen klanten vaak sneller de factuur,
  3. Houd nauwkeurig je boekhouding bij zodat je altijd weet wat er speelt. Zo kan je onderbouwd financiële beslissingen nemen,
  4. Registreer je uren- en kilometers automatisch. Hoef je er nooit meer aan te denken wanneer je dit moet doorgeven aan de Belastingdienst
  5. Automatiseer je belastingaangifte. Het vermoeiende proces van het handmatig verzamelen van bonnen, facturen en gewerkte uren behoort tot het verleden als je alles keurig bijhoudt in een boekhoudprogramma. De belastingaangifte staat dan al voor je klaar.