Creatief boekhouden, wat mag slim weggeboekt worden?

Het nieuwe jaar is begonnen en met de langzaam langer wordende dagen is het tijd om je gedachten weer te wijden aan je financiën. Overweeg slimme strategieën die niet alleen voordelig zijn voor je bedrijf, maar ook voor je portemonnee. Heb je een eigen bedrijf als zelfstandige of in het midden- en kleinbedrijf? Van last minute uitgaven tot inventief factureren en slim belastingbeheer: We hebben 4 waardevolle tips in petto waarmee je dit jaar financieel het maximale kunt bereiken.

Wat is Creatief Boekhouden?

Bij creatief boekhouden wordt er misschien al wel snel gedacht aan ingewikkelde financiële constructies, om geld onopgemerkt te verplaatsen via exotische belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden, of andere dubieuze transacties die je vermogen buiten het zicht van de belastingdienst houden.

Maar dat is niet wat wij bedoelen, we willen je juist voorzien van nuttige tips, die weliswaar creatief zijn, maar binnen de grenzen van de wet- en regelgeving blijven. Want laten we eerlijk zijn, als je door creatief boekhouden uiteindelijk een fikse boete of erger riskeert, dan heb je er uiteindelijk weinig of niets aan overgehouden.

1. Winst ‘drukken’

Of je nu pas begint als ondernemer of al veel ervaring hebt: het beoefenen van ondernemerschap vereist vooruitdenken. Laten we aan de slag gaan met een nuttige tip voor het einde van het jaar. Juist dan is het namelijk de perfecte tijd voor een grondige financiële realiteitscheck. Houd nauwlettend in de gaten wat je verwachte winst is, want als jouw bankrekening dit jaar overstroomt van winst, dan is het verstandig om belangrijke aankopen vóór oud en nieuw te doen. Plan dus in dat je elk jaar in het laatste kwartaal controleert of er nog ruimte is om wat geld uit te geven en neem daadkrachtige beslissingen. Overweeg bijvoorbeeld om een gloednieuwe glimmende laptop aan te schaffen, je telefoon te upgraden of zelfs een bedrijfsauto te kopen/leasen als je financiën dit toestaan.

2. Hou je scherp aan belastingdeadlines

Belastingdeadlines zijn wellicht niet het meest aantrekkelijke onderwerp, maar ze zijn oh zo belangrijk. Als ondernemer wil je natuurlijk geen geld verspillen. Dus zorg ervoor dat je altijd die belastingdeadlines haalt en vermijd boetes die je gemakkelijk had kunnen voorkomen.

Een extra tip: Heb je echt geen tijd om je btw-aangifte in te dienen, vul dan een 0 in bij je btw-aangifte. Op deze manier heb je toch op tijd aangifte gedaan en kun je het later in het jaar corrigeren. Zo ontloop je vervelende en soms behoorlijk hoge boetes.

3. Denk aan de middelingsregeling

Het zal voor veel ondernemers een bekend scenario zijn: het ene jaar verloopt vlekkeloos, terwijl het volgende jaar voelt als een achtbaan op financieel gebied. Gelukkig bestaat er de middelingsregeling. Door je inkomen gelijkmatig te verdelen over meerdere jaren, kun je je belastbare winst voor een specifiek jaar verlagen.

Het mooie hiervan is dat middelen tot flinke besparingen kan leiden. Echter, houd er rekening mee dat de middelingsregeling binnenkort komt te vervallen. Volgens de belastingdienst is de periode van 2022, 2023 en 2024 de laatste kans om gebruik te maken van deze regeling.

Belangrijk om te weten: je hebt nog tot maximaal 36 maanden na ontvangst van de definitieve aanslag van het laatste middelingsjaar om een middelingsverzoek in te dienen. Voor gedetailleerde informatie over dit onderwerp kun je terecht op de pagina over middelen op de website van de Belastingdienst.

4. Creatieve bedrijfsuitjes

Effectieve teambuilding is van essentieel belang voor het versterken van de band tussen collega’s. Bedrijfsuitjes bieden hiervoor een uitstekende gelegenheid. Bovendien kun je deze uitjes deels als bedrijfskosten laten gelden, wat niet alleen plezierig is, maar ook financieel aantrekkelijk.

Creatief boekhouden