Boekhouden wordt steeds makkelijker door apps

Voor veel zelfstandige professionals is januari een volgeplande maand met administratieve taken. De jaarbalans van vorig jaar moet worden opgesteld en de btw-aangifte voor het laatste kwartaal moet worden ingediend. Bijna 50 procent van de zelfstandige professionals doet dit zonder de hulp van een ervaren boekhouder, zo blijkt uit onderzoek van Boekhouder.nl (een boekhoudprogramma) onder een representatieve groep van 400 zelfstandigen. Hoewel het steeds eenvoudiger wordt, waarschuwt Boekhouder.nl beginnende zelfstandige professionals voor het risico op fouten die kunnen leiden tot boetes of gemiste fiscale voordelen.

Met name dankzij gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma’s kiezen steeds meer zelfstandige professionals ervoor om hun eigen boekhouding te doen. Veel zaken zoals btw-aangifte en facturering zijn geautomatiseerd. Een boekhouder wordt voornamelijk nog ingeschakeld voor financieel advies, niet langer voor de praktische onderdelen. Het onderzoek van Boekhouder.nl laat dan ook zien dat bijna driekwart van de zelfstandige professionals zichzelf als voldoende bekwaam beschouwt op het gebied van boekhoudkundige taken.

Boekhouden met de juiste software kost relatief weinig werk

Dankzij de opkomst van online boekhoudsoftware, waarvan een derde van de zelfstandige professionals gebruik maakt, is het tegenwoordig mogelijk om relatief weinig tijd te besteden aan de boekhouding. Het merendeel van deze groep besteedt hooguit een halfuur per week aan hun administratie, terwijl bijna een kwart maximaal één uur eraan besteedt. Hierdoor is slechts één op de tien zelfstandige professionals het redelijk eens met de uitspraak “Ik besteed te veel tijd aan administratieve/boekhoudkundige taken.”

Volgens Boekhouder.nl hangt het aan te raden om een boekhouder in te schakelen vooral af van het soort werk dat je verricht. Als je bijvoorbeeld zelfstandig tekstschrijver of marketingexpert bent en vanuit huis werkt, dan is je administratie overzichtelijk en kom je meestal goed uit. Het kan zijn dat je nauwelijks bedrijfskosten hebt en eenvoudigweg facturen verstuurt voor voltooide opdrachten. Echter, als je zelfstandig werkt in de bouwsector met verschillende opdrachtgevers en onderaannemers, waarbij jij ook materialen moet inkopen, dan wordt het al snel complexer.

Onlangs meldde Boekhouder.nl nog dat een kwart van de zelfstandige professionals maandelijks financiële zorgen heeft. Voor hen kan het inschakelen van een boekhouder juist verstandig zijn om de emotionele zorgen te verminderen. Een boekhouder kan beter beoordelen wat de financiële situatie van het bedrijf is en advies geven aan de ondernemer.

Waardevol advies voor de startende zelfstandige

Voor zelfstandige professionals die van plan zijn om in 2024 hun eigen bedrijf te starten, is het van belang om aandacht te besteden aan de diverse administratieve aspecten die hierbij komen kijken. Een aantal tips die hierbij kunnen helpen zijn: Hierbij kan het gebruik van een goede boekhoud-apps of programma’s, waarbij er zelfs gratis mogelijkheden beschikbaar zijn – aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Het verzuimen om tijdig een btw-aangifte te doen kan namelijk al snel resulteren in een financieel verlies van maar liefst 68 euro. Gezien het feit dat beginnende ondernemers wellicht in aanmerking kunnen komen voor verschillende fiscale voordelen, is het eveneens verstandig om professioneel advies in te winnen bij een ervaren boekhouder. Door gebruik te maken van de mkb-winstvrijstelling, zelfstandigenaftrek (die beide verminderd zijn per 1 januari 2024) en startersaftrek kan men bijvoorbeeld duizenden euro’s aan belastingvoordeel genereren.

Het lijkt erop dat zelfstandige professionals steeds behendiger worden in het beheren van hun boekhouding, met bijna de helft die ervoor kiest om het zelf te doen. Hoewel de opkomst van gebruiksvriendelijke boekhoudapps het proces vereenvoudigt, is het nog steeds belangrijk om waakzaam te zijn voor mogelijke fouten die tot boetes kunnen leiden. Een boekhouder kan nog steeds van onschatbare waarde zijn, vooral voor diegenen met complexe financiële situaties. Als je van plan bent om in 2024 je eigen bedrijf te starten, is het verstandig om aandacht te besteden aan de administratieve kant en professioneel advies in te winnen. Met de juiste hulpmiddelen en expertise kunnen zelfstandige professionals niet alleen tijd besparen, maar ook aanzienlijke belastingvoordelen genereren.

Online boekhoudprogramma