Geen pensioenopbouw voor zzp’ers: wat zijn de gevolgen en risico’s?

Als zelfstandige geniet je van enorm veel voordelen. Wat is het toch heerlijk om van niemand afhankelijk te zijn en je eigen uren in te delen. Er zijn echter ook nadelen. Zeker op financieel vlak. Zo ben je nooit zeker van je maandelijkse inkomsten en zijn er voor zzp’ers relatief weinig mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Dat laatste baart steeds meer mensen zorgen. Al helemaal omdat ons land ook steeds meer zzp’ers telt. Dat zou betekenen dat een groot deel van de zzp’ers van nu bij de pensioengerechtigde leeftijd nauwelijks iets ontvangen. Ook is het niet zeker dat de AOW-uitkering blijft bestaan. Dus wat zou dit betekenen voor de ouderen van de toekomst? 

Het is een feit dat er geen pensioenfonds bestaat voor zzp’ers. Er wordt ook niet standaard pensioen opgebouwd door een werkgever. Dat houdt in dat je zelf stappen moet nemen om pensioen op te bouwen. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om zelf te sparen voor je pensioen, maar je kunt er ook voor kiezen om te beleggen. Maar wat kan pensioenbeleggen opleveren? Wanneer moet je hiermee beginnen? En wat is het risico als je te laat start met denken over je pensioen? In dit artikel vind je alles wat je moet weten voor meer financiële zekerheid in de toekomst. 

Weet wat je nodig hebt om comfortabel te kunnen leven 

In de eerste plaats is het belangrijk dat je weet wat je nodig hebt om comfortabel te kunnen leven. Dit is volledig afhankelijk van hoe je verwacht dat je leven er op dat moment uit zal zien. Als je alleen woont en verder weinig luxe nodig hebt, zal je bijvoorbeeld minder nodig hebben dan als je samenwoont en plannen hebt om te gaan reizen of om (klein)kinderen regelmatig eens te verwennen. Ook is het afhankelijk van hoeveel vaste lasten je dan naar schatting nog hebt. Daarnaast hangt het natuurlijk ook af hoeveel pensioen je mogelijk al hebt opgebouwd en op welke leeftijd je hoopt te stoppen met werken. Dit is ook weer afhankelijk van het werk dat je doet. Doe je nu bijvoorbeeld zwaar fysiek werk, dan is de kans groot dat je eerder genoodzaakt bent om te stoppen dan als je een kantoorbaan hebt. 

Pensioenbeleggen: wanneer starten? 

Veel zzp’ers kiezen tegenwoordig voor pensioenbeleggen om zo een potje voor de toekomst op te bouwen. Dit is een slimme keuze omdat zelf sparen nauwelijks rendement oplevert. Op basis van jouw persoonlijke wensen en het risico dat je durft te nemen, wordt een beleggingsplan bedacht. Op die manier wordt de juiste balans gevonden tussen risico en rendement. Als je wilt beleggen, is het goed om zo vroeg mogelijk te beginnen. In dat geval kunnen er immers ook meer risico’s worden genomen en is er meer tijd om optimaal rendement te behalen. Als je hier te lang mee wacht, is het meestal niet meer rendabel om te starten met beleggen. Laat je daarom goed informeren en begin zo vroeg mogelijk voor het beste resultaat.